top of page

“La tecnologia permet solucions contra els accidents més efectives que les multes de la DGT”

L’advocat Albert Ferré, CEO del despatx Ferré| Advocats de Persones, un gavinet amb més de 30 anys d’experiència ajudant a víctimes d’accidents de trànsit, ha valorat les noves mesures implementades per la DGT que han entrat en vigor aquest dilluns 21 de març i que suposen un enduriment com mai s’havia vist de les sancions als conductors. Però, a criteri d’aquest expert, "l’augment de sancions és una operació de maquillatge perquè no implica als fabricants de cotxes. Si fos així, sí que seria un canvi real", ha assegurat.


Després que Albert Ferré compartís una nota de premsa sobre com la tecnologia pot arribar a ser la nostra gran aliada per evitar accidents de trànsit, la televisió catalana TV3 es va fer ressò concedint-li una entrevista.




Per a l’advocat especialista en atenció a les víctimes d’accidents de trànsit, "la solució no passa per posar multes sinó per analitzar els problemes des de l’arrel i l’arrel del problema és la forma de relacionar-nos i comunicar-nos quan estem conduint”. La tecnologia ja permet implementar moltes mesures molt més eficients que les sancions.


Algunes propostes:


  1. Els nostres telèfons mòbils (que són en gran mesura els causants de les distraccions) s’haurien de desactivar quan entrem al cotxe.

  2. Els cotxes han de poder detectar si el conductor està o no en condicions per conduir i en última instància evitar que circuli si és el cas. La meitat dels conductors morts el 2020 en accidents de trànsit als quals se'ls va practicar una autòpsia havien ingerit alcohol o alguna droga abans de patir aquest sinistre. La sensació d’eufòria i desinhibició de l'alcohol i les drogues és en gran mesura el que fa que els conductors agafin el vehicle tot i estar en males condicions per fer-ho. Per què suposem que una persona drogada no agafarà un vehicle per por a una sanció?

  3. Els vehicles no haurien d’arrancar si els ocupants no porten el cinturó. Això és possible, per què no ho fem obligatori quan el 26% de les víctimes mortals de trànsit a Espanya no porten el cinturó de seguretat?

  4. Incorporar als cotxes millores en els sistemes de navegació semi autònoma que reguli la velocitat i limiten l'excés d'aquesta. El cas dels avançaments i l'excés de velocitat que causen més de 200 morts de mitjana cada any es podria eliminar amb aquesta tecnologia.

  5. Limitar la velocitat del cotxe al límit màxim permès en aquella zona. La voluntat del conductor no es modificarà per una norma o per una sanció. I per exemple, qui porta detectors de radar ja implica que vol córrer quan sap que no ho pot fer.


Per a l’advocat Albert Ferré, “el pitjor de tot plegat és que aquestes tecnologies ja existeixen i no s’està exigint la seva obligatorietat”. I per això, l’especialista es pregunta per què l’Estat no obliga als fabricants a afegir els complements de seguretat i que els cotxes nous surtin tots de fàbrica amb aquests sistemes.


Pel que fa a la mesura estrella de la nova norma de la DGT (“els conductors ja no podran superar els 20 km/h per avançar altres vehicles”) les sancions tampoc seran efectives. L'Albert Ferré defensa prohibir els avançaments en aquestes carreteres si no hi ha la suficient distància de seguretat o carrils suficients.


Finalment, sí que ha valorat positivament la norma que obliga als transports de viatgers a portar un dispositiu instal·lat al vehicle abans d'iniciar un viatge que permet detectar si el conductor està begut, i si és el cas, el motor no arrencarà.


En resum, Albert Ferré, CEO de Ferré Advocats, assegura que “la veritable revolució dels accidents vindrà quan l’administració obligui els fabricants a incorporar la tecnologia que ja existeix en els vehicles nous” i, per tant, considerapurament propagandístic i, en alguns casos recaptatori l’increment de sancions impulsades per la DGT”.

Comments


bottom of page